Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční stráž v Lužických horách

Příspěvky

Přednáška o finanční stráži v Liberci

12. 9. 2020

Ve středu 9. září 2020 od 18 hodin se uskutečnila ve velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci přednáška o Historii finanční stráže se zaměřením na oblast Liberecka a Hrádecka.  Přednášejícím byl br. Jaroslav Beneš z naší mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské, který přednášel ve stejnokroji ministerského inspektora finanční stráže.

 

Vzpomínka na finanční stráž v Lužických horách 26. září 2020

12. 9. 2020

V sobotu 26. září 2020 pořádá Jednota Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi již tradiční vzpomínku na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu, kteří v roce 1938 bránili hranice naší republiky. Každoroční vzpomínky se účastní mimo jiné zástupci Parlamentu ČR, zástupci státní správy i místní samosprávy, váleční veteráni a také rodinní příslušníci strážců našich hranic z roku 1938.

 

Finanční stráž pod Luží 2019

2. 11. 2019

V sobotu 21. září 2019 se v Lužických horách uskutečnilo tradiční vzpomínkové setkání, které připomnělo tragické události roku 1938. Je tomu již 16 let, kdy byl na hraničním přechodu z Dolní Světlé do saského Waltersdorfu vybudován Jednotou Československé obce legionářské v Mladé Boleslavi pomník československých hraničářů. Pomník připomínající příslušníky Stráže obrany státu a finanční stráže. Pomník připomínající odhodlání a boj za demokratické a svobodné Československo. Pomník připomínající boj, který se na tomto místě odehrál před 81 lety.

 

Tradiční vzpomínka na finanční stráž

1. 9. 2019

V sobotu 21. září 2019 již tradičně pořádá Jednota Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi vzpomínku na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu, kteří v roce 1938 bojovali na hranicích naší republiky. Každoroční vzpomínky se účastní mimo jiné zástupci Parlamentu ČR, zástupci státní správy i místní samosprávy, váleční veteráni a také rodinní příslušníci strážců našich hranic z roku 1938. V letošním roce bude opět vzácným hostem i hejtman Libereckého kraje pan Martin Půta.

 

Vzpomínka na Finanční stráž a Stráž obrany státu 2018

1. 10. 2018

V sobotu 29. září se v Lužických horách uskutečnilo tradiční vzpomínkové setkání, které připomnělo tragické události z podzimu 1938. Letošní rok je jubilejní z vícero pohledů. Především vzpomínáme 100 let od zrodu našeho novodobého státu a 80 let od mnichovské katastrofy. Současně tomu již je ale i 15 let, kdy byl na hraničním přechodu z Dolní Světlé do saského Waltersdorfu vybudován naší mladoboleslavskou jednotou Československé obce legionářské pomník československých hraničářů. Pomník připomínající příslušníky Stráže obrany státu a Finanční stráže. Pomník připomínající odhodlání a boj za demokratické a svobodné Československo.  Pomník připomínající boj, který se na tomto místě odehrál právě před 80 lety.

 

Finanční stráž se vrací do Lužických hor

9. 9. 2018

Druhá polovina září přinese na severu Čech několik akcí, které připomenou finanční stráž . Finanční stráž byla ozbrojený a stejnokrojem opatřený sbor, který střežil až do roku 1949 naše státní hranice. Šlo o ozbrojený sbor, který převzala Československá republika z habsburské monarchie, sbor, který nesl hlavní tíhu bojů na podzim roku 1938 a sbor, který zlikvidovala komunistická moc na konci roku 1948.

 

Vzpomínka na finanční stráž 2017

29. 9. 2017

V sobotu 23. září se v Lužických horách uskutečnilo tradiční vzpomínkové setkání, které připomnělo tragické události roku 1938. Je tomu již 14 let, kdy byl na hraničním přechodu z Dolní Světlé do saského Waltersdorfu vybudován Jednotou Československé obce legionářské v Mladé Boleslavi pomník československých hraničářů. Pomník připomínající příslušníky Stráže obrany státu a finanční stráže. Pomník připomínající odhodlání a boj za demokratické a svobodné Československo.  Pomník připomínající boj, který se na tomto místě odehrál před 79 lety.

 

Finanční stráž v Lužických horách

17. 4. 2017

Lužické hory jsou malé pohoří na severu Čech. Malé, ale malebné. Je to náš oblíbený kraj. I proto bychom sem chtěli začít dávat informace a poznatky o historii finanční stráže v tomto kraji. Materiálu je dost, jen času mnoho nezbývá.