Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční stráž se vrací do Lužických hor

9. 9. 2018

Již od 15. července t. r. probíhá v rumburském muzeu výstava o finanční stráži.  Výstava připomíná historii finanční stráže a její organizační vývoj ve Šluknovském výběžku od jejího založení v roce 1843 až do likvidace v průběhu roku 1949. Je zdůrazněno i zapojení finanční stráže do struktur Stráže obrany státu a boj na obranu republiky na podzim roku 1938. Stranou nezůstávají ani informace o obnově finanční stráže v roce 1945, ale i násilné likvidaci v roce 1949. Na výstavě jsou dále k vidění jak stejnokroje finanční stráže z období habsburské monarchie, první československé republiky, protektorátu i z let poválečných, tak i další artefakty jako ukázky výzbroje a výstroje a nejrůznější tiskoviny.


img_5348.jpg

V pátek 28. září, na den sv. Václava proběhne v Krompachu v Čechách od 18 hodin na obecním úřadě přednáška o historii finanční stráže se zaměřením na Lužické hory.

V sobotu 29. září 2018 proběhne od 10 hodin u pomníku čsl. hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá – Waltersdorf pietní vzpomínka na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu. U pomníku, který naše jednota odhalila již před 15 lety, společně vzpomeneme statečný boj našich předků na hranicích vlasti za svobodu a demokracii naší vlasti. 

Od 16 hodin pak bude program pokračovat přednáškou o historii finanční stráže v Rumburském museu. Přednášet bude stejně jako v Krompachu bratr Jaroslav Beneš.

Jste srdečně zváni na všechny výše uvedené akce. Rádi bychom skutečně připomněli historii dnes již polozapomenutého sboru. Sboru mužů, kteří v roce 1938 svými činy dokázali svoji lásku k vlasti, našemu Československu. Přijďte se podívat a přenést se o zhruba jedno století zpět.

           

              

                 

                 

              

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář