Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na finanční stráž v Lužických horách 26. září 2020

12. 9. 2020

Vzpomínka na obránce hranic z roku 1938 v Dolní Světlé v Lužických horách

pozvanka.jpg

 

V sobotu 26. září 2020 pořádá Jednota Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi již tradiční vzpomínku na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu, kteří v roce 1938 bránili hranice naší republiky. Každoroční vzpomínky se účastní mimo jiné zástupci Parlamentu ČR, zástupci státní správy i místní samosprávy, váleční veteráni a také rodinní příslušníci strážců našich hranic z roku 1938.

Program letošního setkání má, stejně jako v minulých letech, dvě části. Nejprve je v 10:00 hodin uspořádán z parkoviště u chaty Luž v Horní Světlé na Myslivnách společný výstup na vrchol Luže. Výstupu se zúčastní naši členové v dobových stejnokrojích. V rámci společného výstupu bude podán i historický výklad, který většinou přechází ve velmi zajímavou diskusi.                

Druhá část programu začne ve 14 hodin u pomníku hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá–Waltersdorf. Pietním aktem za účasti Armády a Policie České republiky bude připomenut statečný boj našich otců a dědů za demokracii a svobodu.

Pietní akt se koná u pomníku, který byl odhalen v roce 2003 a připomíná příslušníky Stráže obrany státu a jejich odhodlání a bojovat za svobodné Československo. Zcela konkrétně pomník připomíná boj o celní úřad, který se na tomto místě odehrál v září 1938.

Přijďte i Vy v sobotu 26. září pod horu Luž, na společný výlet na nejvyšší horu Lužických hor i na vzpomínkový akt.

 

Těšíme se na Vás. Pozvánka ke stažení zde.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář