Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ocenění pamětní medailí Spolku histórie colníctva a finančnej správy.

8. 5. 2013

 

     Na Slovensku působící Spolok histórie colníctva a finančnej správy otevřel dne 5. května 2012, ve spolupráci s vedením Finančního ředitelství Slovenské republiky, hlavního města Bratislavy a také s podporou mnoha nadšenců, Múzeum colníctva, které je umístěné v jednom ze dvou mýtných domečků na Starom moste v Bratislavě.

     Při příležitosti prvního výročí otevření muzea se Spolok histórie colníctva a finančnej správy rozhodl udělit ocenění jako výraz poděkování těm, kteří se zasloužili o vznik a provoz Múzea colníctva. Pro tuto příležitost Spolok vydal pamětní medaili v limitovaném nákladu 50 číslovaných kusů. 

      Pamětní medaile Múzea colníctva má na líci znak a název vydavatele, tedy Spolku histórie colníctva a finančnej správy, na rubové straně je pak vyobrazen mýtný domeček na staroměstské straně Starého mostu s nápisem „Múzeum colníctva 5. 5. 2012, Bratislava, Slovenská republika“ a je zde také vyraženo pořadové číslo. Tvar medaile je má za vzor „Plaketu za vzornou službu“, poslední československé celnické vyznamenání, zavedené 1. 6. 1991. Medaile je vyrobena z bronzu a má hmotnost 37 gramů. Stužka k medaili je v barvě československého celnického stejnokroje se třemi modrými pruhy, které představují Dunaj a dvěmi žlutými proužky, které představují mýtné domečky na obou stranách Starého mostu.

            Slavnostní akt předání ocenění se uskutečnil v zasedací síni bratislavského Primaciálneho paláca dne 4. května 2013 v 10 hodin, kde vybrané osoby převzali ocenění přímo z rukou vedoucích představitelů Spolku. Součástí slavnostního aktu byla i presentace činnosti Spolku za minulé období a plány na tento a příští roky. Celý akt byl zakončen přátelskou a věcnou diskusí.
 
            Po skončení slavnostního aktu v Primaciálnom paláci se všichni zúčastnění přesunuli k Múzeu colníctva, kde byla slavnostně otevřena letošní muzejní sezóna. Múzeum colníctva je otevřeno pravidelně o sobotách, nedělích a státních svátcích vždy od 13,00 do 18,00 hodin.
 
            Jedním z oceněných byl autor těchto stránek, Ing. Jaroslav Beneš, jeden z nejvýznamnějších badatelů v oblasti historie finanční stráže. V den předání ocenění a slavnostního otevření Múzea colníctva přišla do prodeje i jeho nová kniha „Finanční stráž Slovenské republiky 1939-1945", která tak měla při slavnostním aktu v Bratislavě svoji premiéru.

025.jpg

 

 

 

 

 

 

 

   

  

Odkaz na stránky Spolku histórie colníctva a finančnej správy

           

             

               

           

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář