Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční stráž Slovenské republiky 1939-1945

2. 5. 2013

obalka-1_zmensena.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaroslav Beneš
Finanční stráž Slovenské republiky 1939-1945

Rozsah: 190 stran A5, cca 130 fotografií, barevná příloha
Vydání: duben 2013
Prodejní cena: 150 Kč  
Nakladatelství: FORTprint

   

Historie slovenské finanční stráže není dodnes komplexně zpracována či spíše není zpracována vůbec. Proto lze nově vydanou  publikaci „Finanční stráž Slovenské republiky 1939-1945“ považovat svým způsobem za průkopnickou. Kniha si klade za cíl, v rámci stávajících možností, osvětlit vznik, fungování a zákonitosti slovenské finanční stráže.

Poměrně velká pozornost je v publikaci věnována vzniku československé finanční stráže na Slovensku po roce 1918, neboť právě zde jsou kořeny pozdější finanční stráže Slovenského státu.  V hektickém období roku 1939 nelze popis vývoje a dějin slovenské finanční stráže oddělit od historických událostí na Slovensku, proto je pozornost věnována účasti finanční stráže v Malé vojně či při napadení Polska. Obecně je ale nutné zkoumat historii finanční stráže v širších souvislostech, a to z pohledu zahraničně-politické, ale i domácí politické situace. Zde se předkládaná kniha zabývá především dlouhodobými pokusy o militarizaci finanční stráže, které souvisí jak s nedůvěrou nacistického Německa v slovenskou finanční stráž, tak se snahou Slovenského státu o posílení ostrahy státní hranice. Další důležitou kapitolou v dějinách slovenské finanční stráže, které se kniha věnuje, je její podíl na Slovenském národním povstání. I v této oblasti je doposud bohužel velmi mnoho neprozkoumaných míst. 

Jádro publikace je věnováno základním záležitostem finanční stráže. Jde tedy především o popis jejích struktur a organizačního členění, služebních předpisů, ale i platového rozvrstvení. Pozornost je věnována i praktické stránce služby finanční stráže. Publikace se přednostně zabývá těmi složkami a činností finanční stráže, které souvisely s jejími úkoly při ochraně státních hranic a s celní službou. Stranou zájmu ale nezůstává ani ta část finanční stráže, která sloužila u tzv. „potravní daně“, tedy vybírala daň z určitých potravin v Bratislavě.  K dalším důležitým otázkám, které jsou v publikaci popsány, patří spolkový a kulturní život příslušníků finanční stráže. Pozornost je konečně věnována i stejnokrojovému vývoji slovenské finanční stráže, který sice více méně kopíroval trendy u ostatních stejnokrojem opatřených ozbrojených sborů na Slovensku, ovšem podrobnému poznání jeho historie jsme ještě hodně dlužni.

   

Knihu je možné si objednat u vydavatele ČsOL Jednoty Mladá Boleslav:

http://csol-mb.net/

http://csol-mb.net/publikacni-cinnost-jednoty.html

resp. na adrese: jakub.mikolasek@csol-mb.net

 

Na Slovensku je možné knihu koupit v Bratislavě v Múzeu colníctva u Starého mostu u Spolku histórie colníctva a finančnej správy, kontaktní mejl: spolok@colnictvo.sk

  V časopise Pamät národa 3/2013 vyšla recenze knihy, ke stažení zde: 1. část, 2. část. 

  

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář