Jdi na obsah Jdi na menu
 


II. Česko-Slovenský historicko-dokumentační workshop

30. 7. 2011

     Ve dnech 15. až 19. června se v Horní Lipce v budově bývalého oddělení finanční stráže konal druhý historicko-dokumentační workshop celních historiků a celních veteránů. Pracovní setkání organizoval ředitel královéhradeckého celního ředitelství plk. Mgr. Petr Kašpar. Budova bývalého oddělení finanční stráže v Horní Lipce patří stále celní správě, konkrétně ředitelství v Hradci Králové, které se o ni velmi dobře stará a to i s ohledem na její historii.

    Pracovní setkání bylo pouze pro pozvané, a proto mě velmi těší, že stejně jako na první ročník, i na ročník druhý jsem byl pozván. Setkání celních historiků organizují současní celníci, ale mezi pozvanými jsou i badatelé z oblasti historie celní a finanční správy z jiných oborů, nebo i například zástupci slovenského Ústavu pamäti národa. To, že účastníci pracovních setkání nejsou jen aktivní zaměstnanci celní správy, je velmi pozitivní. 
 
     Vzhledem k pracovnímu nasazení jsem se zúčastnil setkání pouze v pátek a v sobotu 17. a 18. června. V pátek 17. června dopoledne byl na programu autobusový zájezd s tematickým názvem: „Po stopách starých financů“. dsc03303.jpgNavštívili jsme mlýn Zdenka Zidky a prohlédli jsme si jeho soukromou sbírku předmětů finanční stráže, především ale stejnokrojů. Jedná se o pravděpodobně nejrozsáhlejší sbírku stejnokrojů finanční stráže u nás a je jedním slovem úchvatná. Po několikahodinové prohlídce jsme se přesunuli k pomníčku zastřeleného příslušníka finanční stráže Josefa Navrátila. Položili jsme k pomníku kytičku a připomněli si období roku 1938. I na tomto pomníku se bohužel podepsala dnešní doba. Bronzové pušce, která je součásti pomníku, ulomili cikánští zloději řemen, který prodali do sběrných surovin. Jak jsme se dozvěděli, tato zlodějská banda má na svědomí mnoho pomníčků a pamětních desek v okolí. Je to velmi smutné, je to obraz dnešní doby.
dsc03317.jpg
    
      Odpoledne jsme se vrátili na základnu v Horní Lipce, kde po pozdním obědě pokračoval program promítáním fotografií a diskusí o historii finanční stráže. Večer dorazil ze Slovenska i pan Tomáš Achs, umělecký kovář, který vytvořil a přinesl ukázat prototyp kopie celního mečíku vz. 32. Pro potřeby českých a slovenských celníků se připravuje pětisetkusová série kopií tohoto mečíku. 
 
     Sobotní dopoledne začalo velmi zajímavou přednáškou člena SAV Ing. Zbyška Šusteka CSc. Na téma cestovních dokladů, pasů, a zaznamenávání výměny valut. Po obědě jsem se musel již rozloučit a odjet domů, přičemž kolegové odjeli na exkurzi na dělostřeleckou tvrz Hůrka.
 
     Celou akci hodnotím velmi pozitivně, myslím, že obohatila všechny účastníky o nové poznatky i kontakty a těším se další ročník.
 
 
Jaroslav Beneš
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář