Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkové setkání, výstava a nová kniha

 

V sobotu 21. září v 10 hodin proběhne ve Vlastivědném muzeu v České Lípě vernisáž výstavy "Finanční stráž v Lužických horách", jejíž součástí bude také křest nové knihy "Střípky z dějin finanční stráže v Lužických horách".

Výstava v českolipském muzeu potrvá až do 28. října.

Od 14 hodin proběhne pak na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf vzpomínka na padlé obránce hranic, příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu.

V sobotu 21.září od 14 hodin proběhne na hraničním přechodu Dolní Světlá -  Waltersdorf v Lužických horách již  tradiční vzpomínková slavnost, kterou i tentokrát organizuje mladoboleslavská jednota Československé obce legionářské (ČSOL) a nově zaštiťuje náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Dr. Hana Maierová.  Letos jde  dokonce  o půlkulaté výročí. Je to už 65 let od toho pohnutého září 1938, kdy jednotky Stráže obrany státu bránily celistvost republiky, majetky a životy jejích občanů proti agresivním bojůvkám nacistů. Řada vojáků, policistů nebo členů finanční stráže, jež oddíly SOS tvořili, zaplatila za obranu republiky svými životy. Další stovky obránců demokratického Československa  byly zraněny, někteří  zajati, ztýráni a odvlečeni nacisty za hranice.

Je dobré nezapomínat, je dobré projevit vděčnost, sluší se alespoň občas vzpomenout na oběti těch, jimž  za mnohé vděčíme. 

Všichni jste srdečně zváni jak na výstavu, tak na vzpomínkovou akci v Dolní Světlé.

Informace z loňského vzpomínkového setkání jsou např. zde.

     

Základní informace o výstavě:

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě spolu s jednotou Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi pořádají v Maštálkově síni výstavu „Finanční stráž v Lužických horách“.
Výstava mapuje historii sboru finanční stráže v Lužických horách od jeho založení v roce 1843 až do likvidace v průběhu roku 1949. Finanční stráž je dnes již polozapomenutý ozbrojený sbor, který v rámci rezortu ministerstva financí střežil státní hranici. Výstava připomíná historii finanční stráže a její organizační vývoj v regionu Lužických hor. Je připomenuto i zapojení finanční stráže do struktur Stráže obrany státu a boj na obranu republiky na podzim roku 1938. Stranou nezůstávají ani informace o obnově finanční stráže v roce 1945, ale i násilná likvidace v roce 1949. Návštěvník výstavy se taktéž dozví základní informace o bývalých celních úřadech v Lužických horách, kde také pracovali příslušníci finanční stráže.
Na výstavě jsou i ukázky stejnokrojů z různých období historie sboru finanční stráže.
Výstava se otevírá v sobotu 21. září slavnostní vernisáží v 10,00 hodin. Součástí vernisáže bude i křest nové knihy Jaroslava Beneše „Střípky z dějin finanční stráže v Lužických horách“, která zásadním způsobem rozvíjí a doplňuje informace uvedené na výstavě.
Výstava potrvá do 28. října 2013.
 

Fotografie z minulého roku:

12.-vzpominkova-slavnost-na-prechodu-wache--so-22.9.2012-.jpg

   

  

  13.-vzpominkova-slavnost-na-prechodu-wache-ii--so-22.9.2012-.jpg

 17.-vzpominkova-slavnost-na-prechodu-wache--so-22.9.2012-.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář