Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na finanční stráž v Lužických horách

27. 10. 2014
Vzpomínka na finanční stráž a události roku 1938 v Lužických horách
 
Celý vzpomínkový program začal v sobotu 27. září v 10 hodin na parkovišti v Horní Světlé na Myslivnách, odkud jsme se společně vydali na vrchol hory Luž. Skupina přibližně dvaceti osob, z nichž někteří byli ve stejnokrojích našich prvorepublikových ozbrojených sborů, vystoupala pomalu na vrchol nejvyšší hory Lužických hor. Cestou, i na vrcholu, jsme debatovali o historii, o starých financích, o roku 1938, ale i o přátelství a morálce. Počasí nebylo zlé, mlha se trošku protrhala a začalo vykukovat i sluníčko. Také proběhlo nezbytné fotografování.
 svetla_7.jpg
Odpoledne program pokračoval již tradičním setkáním u pomníku hraničářů na hraničním přechodu v Dolní Světlé v Lužických horách. Vlastní pietní akt u pomníku začal stejně jako i v minulých letech ve 14 hodin. Důstojnou kulisu celému aktu tvořili opět nejen dobově stejnokrojovaní příslušníci finanční stráže a armády, ale také příslušníci Policie České republiky z České Lípy. V průběhu vzpomínky zazněly autentické nahrávky z roku 1938. Vlastní pietní akt tak začal vyhlášením mobilisace, tedy stejným hlášením, které 23. září 1938 ve večerních hodinách vysílal i Československý rozhlas. Po přivítání přítomných ze strany předsedy Jednoty br. Tomáše Pilvouska promluvil br. Jaroslav Beneš. Ve svém projevu přiblížil přítomným historické souvislosti a důvody našeho setkání. Připomněl i československou historickou zkušenost z roku 1938, která má bohužel přenosnost i do dnešní doby.
Poté následovalo položení věnců a kytic k pomníku a čtení několika desítek náhodně vybraných jmen padlých příslušníků finanční stráže v letech 1938-39. Jména nakonec symbolicky zanikla v tónech vojenské večerky. Následující čestnou salvou jsme si opět připomněli oběti našich předků, které nesmí býti zapomenuty. Krátkou řeč následně pronesli hejtman Libereckého kraje Martin Půta a krajský zastupitel Dr. Miroslav Hudec. Celý vzpomínkový akt byl zakončen tóny naší krásné Československé státní hymny, a to z originální nahrávky ze září 1938. S přítomnými se následně rozloučil předseda naší Jednoty br. Pilvousek a celý pietní akt ukončil vojenský signál "Odtroubeno".
 
Vzpomínkového aktu se účastnilo poměrně malé množství diváků, i když počasí bylo příjemné, sluníčko si letos dalo záležet. Návštěvníkům byly dlouho před a také po celou dobu vzpomínkové akce k dispozici jednak informační panely, které přibližovaly historii finanční stráže v Lužických horách, jednak panely o naší Československé obci legionářské. K prodeji byly i knihy z naší produkce.
 
Po skončení vzpomínkového aktu pokračovalo přátelské posezení a diskuse v restauraci Lužická Bouda na Myslivnách.

Fotografie z akce jsou například zde.

Další informace:

článek na webu Libereckého kraje

článek na stránkách hejtmana Libereckého kraje

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář