Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vicepresident zemské finanční správy Jan Vencálek

9. 12. 2012

132012742.jpgI přes těžké začátky se služba finanční stráže na Slovensku v první polovině 20. let konsolidovala a pronikaly do ní nové progresivní prvky ve své době např. v Čechách nemožné. Velkou zásluhu na tomto stavu měl i tehdejší vicepresident zemské finanční správy a zemský inspektor finanční stráže na Slovensku Jan Vencálek (narozen v r. 1871, u finanční správy pracoval od 30. prosince 1898), přísný, rozhodný, ale rozumný a spravedlivý odborník. Jan Vencálek se dovedl prosadit i proti odporu konzervativních představitelů ministerstva financí v Praze. Jeho pracovitost byla příkladná a dovedla strhnout k mimořádnému výkonu i celé okolí. Jan Vencálek měl na starosti obsazování finančních úřadů na Slovensku. Na jeho hlavu se tak snášela největší vlna kritiky za stav u finanční stráže v roce 1919. Je však nutné si uvědomit všeobecnou tíživou situaci. Finanční stráž na Slovensku musela být v letech 1919-1920 vybudována prakticky z ničeho, ale již ve 30. letech byla v mnoha směrech vzorem pro finanční stráž v ostatních zemích republiky. A to také díky zásluze Jana Vencálka. Jan Vencálek sestavil i příručku „Universum“, pomůcku pro finanční stráž nejen na Slovensku, ale v celé republice. Pomůcku, v prvních letech republiky naprosto neocenitelnou.

V roce 1946, když Jan Vencálek slavil v Uherském Hradišti své 75. narozeniny, dostalo se mu za jeho zásluhy o slovenskou finanční stráž, velkého blahopřání a poděkování od Osvětového svazu finanční stráže na Slovensku.

 

Máte nějaké další informace o Janu Vencálkovi? Kontaktujte mne prosím: mbbb@seznam.cz

 

  

  

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vnuk

(Jan Vencálek , 29. 12. 2017 1:52)

Víceprezident fin.prokuratury Jan Vencalek ,to byl můj dědeček. Vzhledem k tomu,že zemřel, když jsem byl velmi malý, moc o jeho působení nevím .Jen se za ním občas zastavím v Uh.Hradišti na hrobě. Ale rád bych se dověděl více. S pozdravem Jan Vencalek -vnuk

Re: Vnuk

(Jaroslav Beneš, 29. 12. 2017 15:19)

Dobrý den pane Vencálku,

děkuji za Vaši reakce na mých stránkách. Dejte mi prosím na sebe kontakt, nebo mi napište na mbbb@seznam.cz

Základní informace k vašemu dědečkovi mám a sám bych se rád dozvěděl více.

Děkuji,

S přátelským pozdravem,

Jaroslav Beneš