Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční stráž opět v Rumburku

5. 8. 2018

Jednota ČsOL z Mladé Boleslavi zde slavnostní vernisáží zahájila výstavu „Finanční stráž aneb Historie finanční stráže se zaměřením na Šluknovský výběžek a rok 1938 v regionu“. Duchovním otcem výstavy byl bratr Jaroslav Beneš, který se tématem historie finanční stráže a československých bezpečnostních sborů dlouhodobě zabývá.

1.jpg

Vernisáž, která začala v 16 hodin, zásadní měrou podpořili přátelé z Klubu vojenské historie Česká Lípa, Celního muzea při Celním úřadu pro Plzeňský kraj a Klubu vojenské historie Stříbro, jejichž účast ve stejnokrojích finanční stráže dala celé akci tu správnou dobovou atmosféru.

Výstava ukazuje široké veřejnost nepříliš známé téma, historii sboru finanční stráže, tedy dnes již polozapomenutého ozbrojeného sboru, který v rámci rezortu ministerstva financí střežil státní hranici. Na dvaceti panelech je ukázán průřez celkovou historií sboru. Výstava připomíná historii finanční stráže a její organizační vývoj ve Šluknovském výběžku od jejího založení v roce 1843 až do likvidace v průběhu roku 1949. Je zdůrazněno i zapojení finanční stráže do struktur Stráže obrany státu a boj na obranu republiky na podzim roku 1938. Stranou nezůstávají ani informace o obnově finanční stráže v roce 1945, ale i násilné likvidaci v roce 1949. Na výstavě jsou dále k vidění jak stejnokroje finanční stráže z období habsburské monarchie, první československé republiky, protektorátu i z let poválečných, tak i další artefakty jako ukázky výzbroje a výstroje a nejrůznější tiskoviny.

Součástí vernisáže byla i bohatá nabídka doprovodných publikací. Každý z návštěvníků vernisáže obdržel navíc jako bonus nově vydanou skládačku o Finanční stráži, která vznikla také především péči Jaroslava Beneše.

15.jpeg

Výstavu finančně podpořilo i Ministerstva obrany. Výstava svým zpracováním a významem dalece přesahuje krátkodobou regionální výstavu v muzeu. Nově zahájená výstava bude přístupná po celou turistickou sezónu v běžné otvírací době muzea.

V rámci výstavy se budou konat v sobotu 29. září i dvě doprovodné akce. Tou první bude od 10,00 hodin vzpomínkový akt u pomníku čsl. hraničářů na hraničním přechodě Dolní Světlá - Waltersdorf. Následně od 16,00 v prostorách muzea proběhne přednáška o historii finanční stráže.

Fotoalbum z vernisáže je zde.

Informace o výstavě na stránkách rumburského muzea.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář